efecte secundare ale acidului hialuronic

Efecte secundare ale acidului hialuronic

Acidul hialuronic este folosit pe scară largă în medicina estetică și în tratamentele pentru osteoartrită datorită proprietăților sale de hidratare și lubrifiere.

La Clinica Skina promovam transparenta informațiilor si educarea pacienților nostri.

Este în general considerat sigur, fiind o substanță prezentă în mod natural în corpul uman.

Cu toate acestea, in anumite cazuri, pot apărea unele efecte secundare. Iată câteva dintre ele:

  1. Reacții locale la locul injectării:
  • Roșeață.
  • Umflături.
  • Sensibilitate.
  • Mâncărime.
  • Vânătăi ușoare.
  1. Reacții alergice (rare):
  • Erupții cutanate.
  • Urticarie.
  1. Complicații (foarte rare):
  • Infecții.
  • Noduli sau granuloame.
  • Necroză tisulară.

Aceste efecte sunt de obicei ușoare și temporare. Efectele secundare grave sunt extrem de rare când acidul hialuronic este administrat de un medic dermatolog cu experiență.
Pacienții trebuie să fie informați despre aceste riscuri înainte de a începe tratamentele.

Evidențe / Studii:

  1. Reacții de hipersensibilitate: Reacțiile de hipersensibilitate la acidul hialuronic includ reacții timpurii (până la o săptămână), intermediare (o săptămână până la o lună) și tardive (peste o lună). Aceste reacții pot varia de la eritem și noduli papulocistici până la reacții granulomatoase severe (Mikkilineni et al., 2020), (Lupton & Alster, 2000).
  2. Reacții inflamatorii și granulomatoase: În unele cazuri, au fost observate reacții inflamatorii cronice și granulomatoase la injecțiile cu acid hialuronic, chiar și la 11 luni după tratament (Micheels, 2001).
  3. Efecte imune întârziate: Studii recente indică faptul că acidul hialuronic poate provoca reacții adverse imune întârziate, incluzând activarea celulelor imune și producerea de citokine proinflamatorii (Alijotas-Reig & García-GImenez, 2007), (Alijotas-Reig et al., 2010).
  4. Efectul Tyndall: Un efect secundar specific utilizării cosmetice a acidului hialuronic este decolorarea albastră a pielii, cunoscută sub numele de efectul Tyndall, care poate fi corectat prin metode specifice de tratament (Douse-Dean & Jacob, 2008).
  5. Necroză cutanată: În cazuri rare, injecțiile cu acid hialuronic pot duce la necroză cutanată, datorită comprimării vasculare și obstrucției vaselor de sânge (Hirsch et al., 2007).


Faceți Azi o programare la Skina și veți descoperi cum acidul hialuronic vă poate ajuta să obțineți o piele mai tânără, mai luminoasă și mai sănătoasă, in siguranță!

https://skina.ro

Strada Profesor Dr. Mihail Georgescu 7, București 030167

Telefon  031 – 005 14 71

office@skina.ro