istockphoto 1169870342 612x612

Cum funcționează aparatul dentar invizibil?

Aparatul dentar invizibil a devenit din ce în ce mai popular în ultimii ani ca o opțiune modernă și discretă pentru corectarea aliniamentului dinților. Utilizând tehnologie avansată și aligner-uri personalizate, acest tip de aparat dentar oferă o soluție estetică și eficientă pentru îmbunătățirea sănătății orale. 

În acest articol, vom explora cum funcționează aparatul dentar invizibil, avantajele sale și câteva sfaturi pentru cei care îl utilizează.

Avantajele aparatului dentar invizibil

 • Aspectul Estetic: Unul dintre cele mai mari avantaje ale aparatului dentar invizibil este aspectul său discret. Aligner-urile sunt fabricate dintr-un material transparent și subțire, ceea ce face ca aparatul să fie aproape invizibil atunci când este purtat, în timp ce corectează în mod eficient aliniamentul dinților.
 • Confortul Purtării: Aligner-urile sunt fabricate dintr-un material neted și confortabil, fără elemente metalice ascuțite sau sârmă, ceea ce face ca aparatul dentar invizibil să fie mult mai confortabil pentru purtători. Lipsa bracket-urilor și a firelor metalice reduce riscul de iritații și răni în interiorul gurii.
 • Îndepărtat temporar: Un alt avantaj major al aparatului dentar invizibil este că poate fi îndepărtat temporar atunci când este necesar. Acest lucru permite pacienților să mănânce și să bea fără restricții și să-și mențină o igienă orală corespunzătoare, curățându-și dinții și aligner-urile în mod regulat.

Cum funcționează aparatul dentar invizibil

 • Consultația Inițială: Procesul începe cu o consultație inițială la un ortodont sau un medic dentist specializat în ortodonție. În timpul acestei consultații, specialistul va evalua starea actuală a dinților și va discuta opțiunile de tratament, inclusiv utilizarea aparatului dentar invizibil.
 • Scanarea sau Amprentarea: După ce se decide să se folosească aparatul dentar invizibil, se va efectua o scanare digitală sau o amprentare a dinților pacientului. Aceste informații vor fi folosite pentru a crea un plan de tratament personalizat și pentru a fabrica aligner-urile.
 • Tratamentul cu Aligner-uri: După ce aligner-urile sunt fabricate, pacientul va primi o serie de aligner-uri personalizate, care trebuie purtate în ordine specificată de ortodont. Fiecare set de aligner-uri este purtat timp de aproximativ două săptămâni, după care este înlocuit cu următorul set din serie.
 • Vizite de Monitorizare: Pe parcursul tratamentului, pacientul va trebui să efectueze vizite periodice la ortodont pentru a monitoriza progresul și pentru a primi noile seturi de aligner-uri. Acest lucru asigură că tratamentul progresează conform planului stabilit și că corectarea dinților este realizată în mod eficient.
 • Finalizarea Tratamentului: După terminarea seriei de aligner-uri, pacientul va purta un retainer sau un dispozitiv de retenție pentru a menține rezultatele obținute. Aceste dispozitive ajută la prevenirea recidivei și la menținerea alinierii corecte a dinților în timp.

Sfaturi pentru utilizarea aparatului dentar invizibil

 • Urmărește Programul de Purtares: Este important să urmezi cu strictețe programul de purtare a aligner-urilor recomandat de către ortodont. O purtare constantă și corectă a aligner-urilor este esențială pentru obținerea rezultatelor dorite.
 • Menține Igiena Orală: În timpul tratamentului, este crucial să-ți menții igiena orală în mod corespunzător. Curățarea regulată a dinților și a aligner-urilor este importantă pentru prevenirea acumulării de plăci bacteriene și pentru menținerea sănătății orale.
 • Evită Consumul de Alimente Dure sau Colorate: Pentru a preveni deteriorarea sau decolorarea aligner-urilor, evită consumul de alimente dure sau colorate care ar putea afecta materialul plastic din care sunt fabricate aligner-urile.
 • Comunică cu Ortodontul: Dacă întâmpini orice problemă sau întrebare legată de tratamentul cu aparatul dentar invizibil, nu ezita să comunici cu ortodontul tău. Este important să fii deschis și să urmezi sfaturile și recomandările profesionistului pentru a obține cele mai bune rezultate posibile.

Aparatul dentar invizibil reprezintă o soluție modernă și eficientă pentru corectarea aliniamentului dinților, oferind avantaje precum aspectul estetic, confortul și removabilitatea. Înțelegerea modului în care funcționează acest tip de aparat dentar și urmarea sfaturilor pentru utilizarea sa pot contribui la obținerea unui zâmbet sănătos și frumos. 

Prin urmare, pentru cei care își doresc să-și îmbunătățească aliniamentul dinților, aparatul dentar invizibil reprezintă o opțiune demnă de luat în considerare.